Vény nélkül elérhető hatóanyagról derült ki, hogy segítheti a koronavírusos betegek gyógyulását

Kutatások bizonyítják

Budapest, 2022. január 24. – Recept nélkül, bárki számára elérhető, jól ismert hatóanyagot ajánl a háziorvosoknak enyhe vagy közepes tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére egy friss miniszteri utasítás. Az acetilcisztein hatóanyag számos – így az egyik legrégebbi, még gyerekkorunkból ismert hurutos köhögésre ajánlott - köptetőben is megtalálható.

Gyorsítja a felépülést

Az enyhe vagy közepes lefolyású koronavírusos megbetegedések kezelésére az eddig javasolt szereken túl acetilcisztein tartalmú készítményeket is javasol a háziorvosoknak egy 2021. december 28-án kiküldött miniszteri utasítás.*

Ezek a szerek könnyen elérhetők recept nélkül a patikákban: az acetilcisztein hatóanyag a légzőrendszeri betegségek enyhítésére szolgáló, a tévé -és rádióreklámokból is jól ismert, hurutos köhögés elleni készítményekben található meg.

Hogyan hat az acetilcisztein?

Kutatások bizonyítják, hogy az acetilcisztein növeli a szervezet antioxidáns kapacitását, ezáltal óvja a tüdősejteket, akadályozza a vírus szaporodását, és elnyomja a gyulladást elősegítő citokinek működését. Azok a kórházban ápolt koronavírusos betegek, akik acetilcisztein tartalmú készítményeket kaptak a kezelésük alatt hamarabb hagyhatták el a kórházat, mint azok, akik nem kaptak ilyen hatóanyagú szereket.

Melyek ezek a recept nélkül elérhető készítmények?

A koronavírus tüneteit enyhítő acetilcisztein hatóanyagú készítmények számos termékformában és különböző hatáserősségben vannak forgalomban. ​ Az erre vonatkozó lista az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapjának gyógyszeradatbázisában a hatóanyagra és az „orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszerek”-re szűrve érhető el.

Ne feledje, gyógyszer vásárlása esetén mindig kérje ki orvosa, gyógyszerésze tanácsát!

*23/2021 (XII. 22.) számú egyedi miniszteri utasítás

-------------------------------------------------------------------------------------------

Kérjük a következő részt, kezeljék bizalmasan, a lenti adatok és információk nem a sajtóközlemény részei, nem publikálhatók!

További Információ:

Jámbor Eszter

vezető tanácsadó

M: +36 30 459 4419

E: [email protected]

 

Kapj híreket a postafiókodba

A "Feliratkozás" gombra kattintással megerősítem, hogy elolvastam és elfogadtam a következőt: Adatvédelmi politikája.