Tojás világnap: spórolós receptek a hét minden napjára
Hét "párszázas" recept dietetikus ajánlásával
![](https://cdn.uc.assets.prezly.com/6745d96d-ca26-4e88-a202-6ee08722ccda/-/crop/3496x1182/0,1548/-/preview/-/format/auto/erol-ahmed-leOh1CzRZVQ-unsplash.jpg)
Budapest, 2022. október 14. – Még mindig a tojás az egyik legolcsóbb és legegészségesebb fehérjeforrásunk - hívja fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) a Tojás világnapja alkalmából (2022. október 14., péntek). Hét, könnyen elkészíthető, spórolós receptajánlat tojással a főszerepben.
”A tojás a legtökéletesebb élelmiszer, mert a legmagasabb biológiai értékkel rendelkezik és a higiénikus kezelés mellett feldolgozás nélküli, azaz természetes állapotú. A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot. Aki tojást eszik, az nemcsak az egészségéért tesz, hanem a környezetéért is!” – mondta Prof. Dr. Sütő Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.
Minél több tojásos étel kerüljön a családi asztalra, már ezzel is sokat lehet spórolni a konyhapénzen. Olcsó és tápláló tojásos ételek receptjét állította össze a dietetikus szakember a Tojásszövetség kérésére. Olyan ételeket, amelyek nagyon egyszerűek és könnyen hozzáférhető alapanyagokból állnak. Egy-egy adag étel ára pedig száz és ötszáz forint közötti összegből jön ki. A tojás kitűnő fehérjeforrás és változatosan beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, D-, B1-, B2-vitamint.
"Az ásványi anyagok közül pedig a kalcium-, a foszfor- és a vastartalma kiemelendő. Magas biológiai értékének köszönhetően akár a hús, vagy a feldolgozott húsipari termékek helyettesítője is lehet. Mint minden élelmiszer esetében, a tojásnál is érdemes arra figyelni, hogy előnyben részesítsük a hazai termelésből származót. Ezzel is hozzájárulunk egy fenntartható táplálkozás kialakításához” – mondta Wohler Veronika, dietetikus, táplálkozástudományi szakember, aki a lenti recepteket összeállította.
A recepteket a képekre kattintva lehet letölteni:
![](https://cdn.uc.assets.prezly.com/f27ba7c3-472b-47c7-8db7-1ba59c82eab8/-/format/auto/L%C3%A1gytoj%C3%A1s.jpg)
![](https://cdn.uc.assets.prezly.com/f55020dd-3f96-4136-8746-d94fc0428975/-/format/auto/M%C3%A1rtogat%C3%B3s.jpg)
![](https://cdn.uc.assets.prezly.com/d46d9e37-8eb3-4800-8a38-275635942d02/-/format/auto/Muffin.jpg)
![](https://cdn.uc.assets.prezly.com/539bfa44-1b5d-4c17-8a1b-0747c9d01ca8/-/format/auto/Padlizs%C3%A1nos%20rakott%20burgonya.jpg)
![](https://cdn.uc.assets.prezly.com/2335f99a-01ac-4d8f-97b5-3fe1da286bb5/-/format/auto/S%C3%BClt%20toj%C3%A1sos%20t%C3%A9szta.jpg)
![](https://cdn.uc.assets.prezly.com/d70d86e4-e51f-4041-8136-7e42c89e4648/-/format/auto/Toj%C3%A1sos%20lecs%C3%B3.jpg)
![](https://cdn.uc.assets.prezly.com/44df4727-c515-4ded-b4ba-94da9162bc1d/-/format/auto/Z%C3%B6lds%C3%A9gkr%C3%A9mes.jpg)
MÉG TÖBB TOJÁSOS RECEPTÉRT ÉS ÉRDEKESSÉGÉRT KÖVESD A HU, DE TOJÁS FACEBOOK OLDALT IS!
*********************************************************************************
A Baromfi Termék Tanácsról
A magyar baromfitermelés legfontosabb szakmaközi és érdekképviseleti szervezete az 1991-ben megalakult Baromfi Termék Tanács (BTT). A BTT egyik tagszövetsége, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (röviden: Tojásszövetség) melynek alapító Közgyűlése 1990. június 5-én volt. A Tojásszövetség tagjai a naposjércét tenyésztő és forgalmazó vállalkozások, jércenevelő, valamint tojástermelő gazdaságok és vállalkozók, feldolgozók, kereskedők, valamint pártoló tagként az ágazatot kiszolgáló input-gyártók.