Fizetés előtt: spórolós receptek az egész családnak

Még mindig a tojás az egyik legolcsóbb alapvető élelmiszerünk

Budapest, 2022. október 12. – Bár szeptembertől áremelésre kényszerült a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) a súlyos aszálykárok, a szomszédban dúló háború és a jelentősen megemelkedett energiaárak miatt – még mindig a tojás az egyik legolcsóbb és legegészségesebb fehérjeforrásunk. A Tojásszövetség a közelgő Tojás világnapja alkalmából (2022. október 14., péntek) fizetés előtti, spórolós menüajánlattal készült az egész család számára.

„A hazai tojásellátás továbbra is zavartalan a kedvezőtlen makrogazdasági hatások ellenére, ugyanakkor ez az ágazat sem tudja függetleníteni magát az energiahordozók és a takarmány-alapanyagok drasztikus árnövekedésétől” – mondta Prof. Dr. Sütő Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Az alapvető élelmiszerek közül még mindig a tojás áremelkedése a legkisebb: a statisztikai adatok alapján az év első 8 hónapjában az input árak tovább növekedtek (főként a takarmány, a villamos energia és a gáz), mely emelkedés magával hozta a termelői árak 35-40 százalékos emelkedését is. Ezzel párhuzamosan a fogyasztói árak ebben az évben 37-39 százalékkal emelkedtek a fentiek miatt.

”A tojás a legtökéletesebb élelmiszer, mert a legmagasabb biológiai értékkel rendelkezik és a higiénikus kezelés mellett feldolgozás nélküli, azaz természetes állapotú. A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot. Aki tojást eszik, az nemcsak az egészségéért tesz, hanem a környezetéért is!” – hangsúlyozta a Tojásszövetség elnöke.

2022: magyar tojás számokban

  • A nagyüzemi tojástermelés az év első nyolc hónapjában elérte a 780 millió tojást, ami 7%-kal kevesebb, mint a tavalyi év időarányos termelése. A csökkenés döntően a madárinfluenza járvány miatt kiseső állományoknak köszönhető.
  • Idénvárhatóan 1,1-1,2 milliárd tojást állítanak elő majd a tojástermelők.
  • A belföldi igény 50-52 százalékát a nagyüzemi termelés, 26 százalékát a háztáji teljesíti, 20-22 százalékát pedig az import.
  • Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió tojás származik, az import 480-500 millió körül mozog évente.
  • Az elmúlt évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a magyar lakosság egy főre számítva átlagosan 240 tojást fogyasztott, ami 2014 óta folyamatos, kismértékű növekedést mutat, de ami az elmúlt 30 évben lényegesen magasabb is volt.
  • A baromfiágazat tojástermelésből származó árbevétele 2021-ben 33,24 milliárd forintra növekedett, aminek hátterében nem csak a termelői árak növekedése áll, hanem az ezt kikényszerítő alapanyagok és más input termékek drasztikus áremelkedése is.

A tojásos étkezés még mindig csak egy „párszázas” ajánlat

„A tojás kitűnő fehérjeforrás és változatosan beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, D-, B1-, B2-vitamint. Az ásványi anyagok közül pedig a kalcium-, a foszfor- és a vastartalma kiemelendő. Magas biológiai értékének köszönhetően akár a hús, vagy a feldolgozott húsipari termékek helyettesítője is lehet. Mint minden élelmiszer esetében, a tojásnál is érdemes arra figyelni, hogy előnyben részesítsük a hazai termelésből származót. Ezzel is hozzájárulunk egy fenntartható táplálkozás kialakításához” – mondta Wohler Veronika, dietetikus, táplálkozástudományi szakember.

A recepteket a képre kattintva lehet letölteni jpg. formátumban:

 

 

 

 

Minél több tojásos étel kerüljön a családi asztalra, már ezzel is sokat lehet spórolni a konyhapénzen. Olcsó és tápláló tojásos ételek receptjét állította össze a dietetikus szakember a Tojásszövetség kérésére. Olyan ételeket, amelyek nagyon egyszerűek és könnyen hozzáférhető alapanyagokból állnak. Egy-egy adag étel ára pedig száz és ötszáz forint közötti összegből jön ki.

MÉG TÖBB TOJÁSOS RECEPTÉRT ÉS ÉRDEKESSÉGÉRT KÖVESD A HU, DE TOJÁS FACEBOOK OLDALT IS!

*********************************************************************************

A Baromfi Termék Tanácsról

A magyar baromfitermelés legfontosabb szakmaközi és érdekképviseleti szervezete az 1991-ben megalakult Baromfi Termék Tanács (BTT). A BTT egyik tagszövetsége, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (röviden: Tojásszövetség) melynek alapító Közgyűlése 1990. június 5-én volt. A Tojásszövetség tagjai a naposjércét tenyésztő és forgalmazó vállalkozások, jércenevelő, valamint ​ tojástermelő gazdaságok és vállalkozók, feldolgozók, kereskedők, valamint pártoló tagként az ágazatot kiszolgáló input-gyártók.

 

 

Kapj híreket a postafiókodba

A "Feliratkozás" gombra kattintással megerősítem, hogy elolvastam és elfogadtam a következőt: Adatvédelmi politikája.