20 000 darab friss magyar tojás indult el a Magyar Tojásszövetségtől, hogy a Magyar Vöröskereszt segítségével nélkülöző családok húsvéti asztalaira kerüljön

Az adomány 2000 családnak jelent húsvéti reggelit vagy vacsorát

Budapest, 2021. március 30. ​ – Elsősorban a Magyar Vöröskereszt által fenntartott családok átmeneti otthonaiba, hajléktalan-ellátó intézményekbe, valamint lakossági segélyezés keretében nélkülöző emberekhez, családokhoz kerül húsvét előtt az a 20 000 darab friss magyar tojás, amit a Magyar Tojásszövetség juttatott el adományozási céllal a legnagyobb hazai humanitárius szervezethez. A társadalmi felelősségvállalási kezdeményezés mintegy 2000 család számára jelent hozzájárulást a húsvéti asztalhoz.

A Magyar Tojásszövetség húszezer darabos tojásadománya a Magyar Vöröskereszt központi raktárából a megyei elosztó helyekre került. Innen jut el húsvétig a humanitárius szervezet által fenntartott szociális intézményekbe, valamint a lakossági segélyezés keretében nélkülöző emberekhez, családokhoz. A Magyar Tojásszövetség jelentős felajánlásából 5 családok átmeneti otthona, illetve anyaotthon, 12 hajléktalan-ellátó intézmény, valamint további 3 szenvedélybetegekkel és fogyatékkal élő emberekkel foglalkozó intézmény részesül. A tojásokból emellett négy megyében és a fővárosban az alapvető tartósélelmiszereket tartalmazó csomagokba is kerül. Ezeket a Magyar Vöröskereszt munkatársai a következő napokban folyamatosan juttatják el a velük kapcsolatban álló, nélkülöző családoknak.

„Felelős szervezetként arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a mostani, különösen nehéz, pandémia sújtotta hónapokban elengedhetetlen a rászoruló családok támogatása. A tojás olyan teljesértékű táplálék, fehérje és D vitamin forrás, amelyre a mostani időszakban még nagyobb szüksége van egészségünknek. Fontosnak tartottuk, hogy ez az egyszeri adomány húsvét előtt olyan családok asztalára kerülhessen, akik ténylegesen nélkülöznek. Ezért választottuk partnerül a Magyar Vöröskeresztet, amely a családok segélyezésének legnagyobb szervezete.”– mondta Szép Imre, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) elnöke.

„A koronavírus hazai megjelenése óta eltelt több mint egy évben, cselekvő szervezetként kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy minél több olyan tevékenységet végezzünk, melyekkel a járvány gazdasági és társadalmi hatásait enyhíthetjük. Az elmúlt hónapokban végig folyamatosan támogattuk a lakosságot tartósélelmiszerekkel, tisztasági szerekkel. 2020-ban így közel 210.000 adag élelmiszercsomagot osztottunk ki, mellyel több mint fél millió embernek segítettünk, országos adományosztásaink pedig azóta is folytatódtak. Örömünkre szolgál, hogy a Magyar Tojásszövetség jóvoltából most egy egészséges és széleskörűen felhasználható élelmiszerrel tudjuk a csomagokat bővíteni, mely ráadásul a húsvéti ünnepkörhöz is kapcsolódik.” – tette hozzá Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

A tojás a legfenntarthatóbb és az egyik legolcsóbb fehérjeforrás

Magyarországon az egy főre jutó tojásfogyasztás az elmúlt évben 243 db volt, mely 2013 óta folyamatosan nő, akkor még csak 214 darab tojást fogyasztottunk el évente fejenként. A tojás a legfenntarthatóbban termelt legolcsóbb fehérjeforrás – legutóbb a washingtoni székhelyű nagy múltú kutatószervezet, a World Resource Institute1 sorolta be a legfenntarthatóbb fehérjeforrások közé. Olyan teljesértékű táplálék, melynek biológiai értéke az anyatejével egyezik meg. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat, valamint az esszenciális aminosavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin. 

A Baromfi Termék Tanácsról és a Magyar Tojásszövetségről

A magyar baromfitermelés egyik legfontosabb szervezete a 1991-ben megalakult Baromfi Termék Tanács (BTT). A BTT egyik tagszövetsége, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége 1989-ben alakult. Tagjai a naposjércét tenyésztő és forgalmazó vállalkozások, jércenevelő és tojástermelő gazdaságok, feldolgozók, kereskedők, valamint pártoló tagként az ágazatot kiszolgáló input-gyártók.

További információ:

Jámbor Eszter

vezető tanácsadó

+36 30 459 4419

eszter.jambor@opencom.hu

 

A Magyar Vöröskeresztről

Az idén 140 éves Magyar Vöröskereszt hazánk legnagyobb humanitárius szervezete. Az olyan alapfeladatai mellett, mint a véradóesemények szervezése és lebonyolítása, valamint az elsősegélynyújtás népszerűsítése és oktatása, kiterjedt szociális ellátórendszerrel is rendelkezik. Országosan 129 szociális intézményt és szolgáltatást üzemeltet. Ide tartoznak többek között a családok átmeneti otthonai, hajléktalan-ellátó intézmények: átmeneti szállók, éjjeli menedéhelyek, nappali melegedők és utcai gondozó szolgálatok, valamint szenvedélybetegek és fogyatékkal élő emberek számára fenntartott szolgálatok is. A szervezet a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan több mint egy éve folyamatosan lát el feladatokat. A hatóságok támogatása mellett (pl. önkéntesek biztosításával COVID mintavételi pontokon, diszpécserközpontokban) rendszeresek az élelmiszer és tisztasági csomagosztások, melyekkel a járvány miatt még nehezebb helyzetbe került embereket támogatják.

További információ:

Somody Zoltán

kommunikációs vezető

+36 (70) 933 8758

zoltan.somody@voroskereszt.hu

 


1 https://www.wri.org/resources/data-visualizations/protein-scorecard

 

 

 

Kapj híreket a postafiókodba

A "Feliratkozás" gombra kattintással megerősítem, hogy elolvastam és elfogadtam a következőt: Adatvédelmi politikája.